fbpx

Viry a spol. – jak nám nyní může pomoci silná imunita?

Zůstat zdravý: imunitní systém nás chrání před viry a choroboplodnými zárodky nepřetržitě po celý den. Ať už je to selen, zinek nebo vitamin C – dobré zásobování těmito vitálními látkami podporuje imunitu.

[white_box]Obsah

Jsem dobře chráněn?

Viry mají rádi chladno. Proto se mohou právě v chladném ročním období rozšířit během několika týdnů na všechny kontinenty. K tomu se přidává, že teď chodíme méně na čerstvý vzduch, raději se ukryjeme v místnosti a viry se mohou v těsném prostoru rychleji rozšiřovat. I naše první přirozená ochranná bariéra – naše sliznice – trpí, když se více zdržujeme ve vytopených prostorech. V optimálním případě nás imunitní systém udržuje zdravé. Chrání nás před vetřelci, jako jsou viry, bakterie a plísně. Ale i takto komplexní systém je náchylný na mnoho rušivých faktorů:
  • Ať už je příčinou stres, nedostatek spánku, nezdravá strava, užívání léků nebo stávající chronická onemocnění, důsledek je stále stejný: oslabená imunita.
  • A také osobní hříchy jako kouření a příliš mnoho alkoholu spotřebovávají“ mikroživiny podporující imunitu, stejně jako faktory životního prostředí, např. jemný prach, ozón a hluk. Na nedostatek obranyschopnosti si často stěžují právě lidé pracující v kancelářích, kteří tráví mnoho času uvnitř budov a jimž chybí pravidelný pohyb. Oslabit tělesnou imunitu může nakonec i nedostatek spánku .
  • Vedle vnějších vlivů je údernost našeho imunitního systému ovlivněna i naším přirozeným procesem stárnutí: zhruba od druhé poloviny života se přirozeně snižuje aktivita našich obranyschopných buněk. Stejně tak se děti nakazí infekcí rychleji, neboť jejich imunitní systém ještě není zcela vyvinutý.
  • I u člověka, který má dlouhodobé problémy s trávením se může vyvinout nedostatek vitaminů a dalších živin, např. vitaminu B, C, selenu nebo zinku – to vše je důležité pro odolnou imunitu.

Podpora obranyschopnosti výživou

Naštěstí jsou možnosti, jak si podpořit tělesnou imunitu. Jednoduše to jde zdravou vyváženou stravou. Neboť všechny naše imunitní buňky závisí konec konců na dobrém zásobování vitaminy a stopovými prvky. Německá společnost pro výživu doporučuje proto pět porcí ovoce a zeleniny denně. Pokud jde o viry, napadne mnoho lidí v první řadě vitamin C. Lékaři ale dnes vědí, že náš imunitní systém ovlivňuje celá řada dalších vitaminů a stopových prvků, např. měď, vitamin D a železo. Vitamin A je také velmi důležitý, protože proti vetřelcům posiluje naši první bariéru, sliznice, a tím brání tomu, aby se tyto látky vůbec dostaly do našeho těla. V boji proti virům a spol. je tedy rozhodující rozmanitost. K tomu se přidává fakt, že všechny mikroživiny se vzájemně doplňují. Proto bychom měli poskytovat našemu tělu neustále celou škálu vitaminů a stopových prvků. Kdo přijímá správné potraviny, buduje přirozeným způsobem svou imunitu. O to lépe, pokud se co možná nejčastěji vaří z čerstvých surovin a hlavní úlohu přitom hrají sezónní, regionální a z biozemědělství pocházející potraviny. Jaké vitaminy a stopové prvky podporují Váš imunitní systém a v jakých potravinách jsou obsaženy, se dozvíte zde:

Jaké vitální látky udržují imunitní systém při síle?

Sedminásobná ochrana pro naši obranyschopnost: s těmito vitaminy a stopovými prvky se našemu imunitnímu systému bude dařit dobře – a to je vědecky podloženo
  • Vitamin C podporuje imunitní obranu – o tom panuje shoda mezi lékaři již dlouho. Ale s rostoucím věkem jeho důraznost přirozeně slábne. Studie dokládají, že dobré zásobování vitaminem C je důležité právě pro starší osoby, protože vitamin může posílit jejich imunitní funkci (Delafuente et al.). To samé platí pro všechny, kteří vykonávají těžkou tělesnou práci, jsou dlouhodobě vystaveni chladu nebo jsou hodně zatíženi sportem (Douglas et al.) Vitamin C navíc zlepšuje přijímání železa, jež je rovněž důležité pro naši imunitu (viz níže). Mnoho vitaminu C obsahuje brokolice, acerola, bobulovité ovoce a citrusy
  • Měď T-lymfocyty a fagocyty nám pomáhají při obraně proti nejrůznějším choroboplodným zárodkům. Abychom se optimálně ochránili, potřebují k tomu obě skupiny měď. Již minimální podvýživa mědi zhoršuje jejich aktivitu a tím i odolnost imunitního systému (Munoz et al.). Měď se ukrývá v šípku, červené řepě a hroznovém víně
  • Železo: většinou jsou naše sliznice první vstupní branou pro viry. Krátce po vniknutí nutí buňky našich dýchacích cest, aby vyráběly nesčetně dalších virů. Tomu mohou zabránit speciální obranné buňky, které produkují protilátky, jež viry zdolají. Jsou-li naše zásoby železa prázdné, snižuje se jejich počet – naše odolnost je oslabena (Munoz et al.). Mnoho rostlinného železa se ukrývá ve fenyklu, zelené zelenině, bazalce a jahodách
  • Vitamin A: i tento vitamin podporuje zdravé sliznice a pomáhá udržovat naši první bariéru proti virům a spol. v kondici. Přijímáme jej v rostlinných potravinách formou beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Hodně rostlinného beta-karotenu se ukrývá v mangu, dýni, mrkvi, kapustě kadeřavé
  • Selen stopový prvek selen má důležitý vliv na náš imunitní systém. Selen může aktivovat náš imunitní systém a podnítit tvorbu nových obranných buněk (Bates CJ, 2005. Selenium. In: Caballero et al.: Encyclopedia of Human Nutrition. Elsevier Academic Press, 118-125). Hodně selenu obsahuje hlávkové zelí, para ořechy a paprika
  • Vitamin D to, jak je vitamin D důležitý pro náš imunitní systém, je vlastně ještě docela nedávný objev. Tak podněcuje vitamin tvorbu katelicidinu, antibakteriálně působící protilátky. Na povrchu našich imunitních buněk se nacházejí i speciální receptory na vitamin D, na které se vitamin přichytí a uvede do chodu další obranné mechanismy (Bikle, 2009). Hodně vitaminu D se ukrývá v rybách, vejcích a žampionech
  • Zinek špatné zásobování zinkem způsobuje, že naše tělo je náchylnější k přijímání choroboplodných zárodků (Aydemir et al). Neboť zinek zasahuje do mnoha procesů imunologické ochrany a ovlivňuje tvorbu různějších obranných buněk. Pokud přijímáme málo zinku, tvoří i naše tělo málo protilátek na boj s patogenními zárodky – je to jeden z našich nejsilnějších pomocníků v boji proti virům. Hodně zinku je obsaženo ve špenátu, pastináku a brokolici

Jak funguje náš imunitní systém?

Naše tělo se umí bránit proti bakteriím, virům a plísním – jednou hůře, jednou lépe, podle toho, jak dobře je postaráno o náš imunitní systém. Na obranu slouží náš tělesný imunitní systém, který má pro nás připraveny hned dvě „ochranné čety“: Nespecifická imunitní obrana reaguje obzvláště rychle na útočící zárodky a aktivuje se přímo s první infikovanou buňkou. Speciální bílé krvinky, makrofágy (1), rozeznají vetřelce a zahubí všechno, co v našem těle nemá co pohledávat. Do spektra jejich kořistí patří vedle virů i bakterie, spory plísní (2) a defektní tělesné buňky. Nespecifická obrana je zakotvena v našich genech a proto se nazývá i vrozená imunitní ochrana.nespecificka imunita Specifická obrana: tato ochranná četa se neustále cvičí a disponuje různými typy lymfocytů, jež jsou součástí bílých krvinek. Tak zvané protilátky (1) se vytvoří za několik dní, když jsou např. viry v těle. Tito malí pomocníčci jsou zaměřeni přímo na virus a mohou vetřelce obalit. V tomto ochranném obalu již viry nemohou našim buňkám ublížit. Scvrknou se a fagocyty (2) je zničí. Pokud zaútočí ten samý druh zárodků znovu, může tělo sáhnout opět po stejných protilátkách. Ty se přichytí na zárodky a „prozradí“ je tak speciálním buňkám-zabíječům (3), které je potom zničí. Cílovými buňkami těchto buněk-zabíječů jsou také zdegenerované buňky, jako rakovinné buňky. Specifická imunita

Naše střevo jako tréninkový partner

Tak zvaný imunitní systém přidružený ke střevu je stále trénován našimi střevními bakteriemi a vytváří rovněž důležité obranné látky. Funguje přitom o to lépe, čím rozmanitější je naše střevní flora. Obzvláště pozitivně působí na zdravou střevní floru vedle vlákniny z celozrnných produktů i pestrá rostlinná středomořská kuchyně s dostatkem zeleniny, ovoce a bylinek.

Dostalo Vás to? Pomůže starý domácí prostředek

Odjakživa platí babiččina slepičí polévka jako domácí prostředek při nachlazení. Američani jí říkají dokonce „Jewish Penicillin“, tedy židovský penicilín. A něco na tom opravdu je. Plicní specialisté Univerzity Nebraska zjistili, proč nám horký vývar dělá tak dobře při infekcích. Slepičí polévka blokuje v těle rozšiřování substancí podporujících záněty – a může tak podporovat uklidnění sliznic horních cest dýchacích (Rennard et al., 2000).  
Obsah