Hotová jídla jsou velice praktická: žádná složitá příprava, žádné velké umývání nádobí. Ale kdo přenechá vaření průmyslu, ten nemůže skoro vůbec ovlivnit, kolik tuku, soli a cukru konzumuje nebo dokonce kolik zdravých látek v pokrmu ještě zbylo. Existují ale i zdravé hotové pokrmy. Naše čtyři kategorie plné příkladů ukazují, která jídla preferovat a která si raději odpustit.
Jako obecné pravidlo platí, že čím intenzivněji zpracovaná a déle trvanlivá jsou, tím víc obsahují přídavných látek, jako jsou zesilovače chuti, aromata nebo konzervační látky. Čím méně zpracované, tím lépe pro Vaše zdraví!
Kategorie 1: klidně si je dejte
V chladicích regálech nebo mrazicích boxech najdete i pokrmy, které si můžete dát s dobrým svědomím na talíř. Některé mražené potraviny dokonce obsahují víc vitamínů než ty, které nechlazené a jen zdánlivě čerstvé leží v oddělení ovoce a zeleniny. Pro zmrazení totiž lze použít jen vyzrálé ovoce a zeleninu. Ve zmrzlém stavu totiž už nemohou dozrát. Čerstvé zboží se často sklízí nezralé a dozrává až během přepravy a skladování. Při tom se některé důležité vitamíny a další látky ztrácejí a jiné se ani nevytvoří, protože by se v plodech objevily až v poslední fázi zrání
Naše cesta mezi regály obchodů tedy začíná těmito zdravými „hotovými pokrmy“. Najdete zde především potraviny, které jsou sice zpracované, ale jen velmi málo a proto se obejdou bez přídavných látek. V ideálním případě byste v této kategorii měli nakupovat v kvalitě bio.
Pokrm | Poznámka |
Hluboce zmrazená zelenina a ovoce | Mrazí se přímo po sklizni, což zachovává všechny vitamíny a sekundární rostlinné látky. Žádné přídavné látky. Odpadá sezónní proměnlivost. |
Hluboce zmrazené byliny | Stejné výhody jako u zeleniny a ovoce. Navíc šetří čas, protože jsou již najemno nasekané. |
Předvařené obilí, například rýže | Zpravidla prošlo šetrnou tepelnou úpravou. Živiny jsou zachovány. Konzervační látky většinou nejsou potřeba. Rychlá příprava. |
Luštěniny z plechovky nebo ze skla, např. červené fazole, cizrna nebo čočka | Uvařené, živiny obsažené v dostatečné míře. Odpadá mnohahodinové namáčení sušených luštěnin. |
Rajčata z plechovky nebo protlak | Zpravidla obsahují jen vyzrálá a aromatická rajčata. Sekundární látka lykopen je z rajčat v konzervě nebo z protlaku dokonce ještě lépe dostupná než z čerstvých rajčat. |
Fond ve skle, např. hovězí nebo rybí fond | Dobrý základ pro polévky a omáčky. Velká úspora času. |
Kategorie 2: používejte v omezené míře
V této kategorii najdete hotové pokrmy, které se většinou neobejdou zcela bez přídavných látek. Měli byste je proto konzumovat jen v omezeném množství. Vyšší stupeň zpracování je také důvodem pro nižší obsah živin. Jednou za čas si následující výrobky ale klidně můžete vychutnat bez špatného svědomí. I zde platí, že byste měli preferovat bio-variantu. Navíc Vám doporučuji, abyste vždy četli složení a tak věděli, které přídavné látky tento pokrm přesně obsahuje. Seznam škodlivých a neškodných přídavných látek najdete zde.
Pokrm | Poznámka | Tip |
Zmražené pečivo na dopečení | ||
Hluboce zmrazená ryba | Většinou bez konzervačních látek nebo aromat. Ve vnitrozemí často „čerstvější“ než nezmrazené zboží. | Obejděte se bez trojobalu, při smažení se nasákne tukem. Pečeť MSC garantuje udržitelný rybolov. |
Salátové směsi | Hotově nakrájené a čerstvě zabalené. Čím déle se salát skladuje, tím více bakterií může obsahovat. Při skladování se také ztrácejí vitální látky. | Před konzumací určitě ještě jednou operte. Vylepšete salát opravdu čerstvými surovinami. |
Zeleninové konzervy | Ztráta živin již není tak vysoká jako dříve.
Šetří čas při krájení. |
Pokud možno hledejte odpovídající produkt v mrazicích boxech, bude chuťově lepší a bude obsahovat víc vitálních látek. |
Hotové rajčatové omáčky a pesto | Praktické pro zapékání, těstovinové pokrmy atd. Čtěte složení. | Na etiketě je uvedeno, zda se jedná o variantu s přídavnými látkami nebo bez nich. Kombinujte s čerstvými surovinami! |
Bramborové knedlíky z chladicího regálu | Málo tuku. Rychlá příprava. | Naplánujte si k nim zeleninovou přílohu, abyste zajistili přísun vitamínů. |
Chlazené těsto na pizzu | Většinou bez konzervačních látek. Rychlá příprava. | Lze velmi dobře kombinovat s konzervovanými rajčaty a poklást čerstvými surovinami. |
Chlazené čerstvé těstoviny | Vakuované, skoro bez přídavných látek. Předvařené, rychlá příprava. | Čím blíže je datum minimální trvanlivosti, tím větší může být obsah choroboplodných zárodků. Vyhýbejte se variantám s náplní, například tortellini nebo taštičky, abyste se ušetřili přídavných látek a aromat. |
Směsi na pečení | Dobrá varianta, která se vždy povede. | Pokud sami přidáváte vejce, mléko a máslo, neobsahují výrobky většinou žádné přídavné látky. Kdo ale chce méně sladký moučník, musí péct sám.. |
[blue_box]Jsou hotové pokrmy v kvalitě bio lepší?
I v obchodech se zdravou výživou dnes najdeme velký výběr hotových pokrmů. Ve srovnání s běžnými výrobky mají výhodu, že nejsou povolené skoro žádné přídavné látky. Také je zpravidla nižší zátěž škodlivinami, protože nebyly použity chemické pesticidy a hnojiva. Ani razítko BIO Vás ale neuchrání před příliš velkým množstvím tuku nebo cukru. Obsah vitálních látek v hotových bio-pokrmech rovněž závisí na stupni zpracování a kvalitě výchozích surovin.[/blue_box]
Kategorie 3: méně je více
V této kategorii najdete vysoce zpracované výrobky. Často obsahují mnohé chemické přísady, aby se vyrovnala ztráta chuti a živin. Jen takto se tyto pokrmy mohou v otázce chuťové a optické přitažlivosti ještě vyrovnat svým čerstvým protějškům.
Pokrmy navíc obsahují hodně cukru, tuku a stabilizátorů pro zachování aromatu a konzistence. Pečlivě čtěte složení. Nejvíce toto platí pro lidi s alergiemi či nesnášenlivostmi. Kombinujte tyto pokrmy navíc s čerstvými surovinami, jinak se snadno dopracujete k talíři plnému prázdných kalorií a bez vitálních látek.
Pokrm | Poznámka | Tipy |
Bramborová kaše v práškur | Sušením se ztrácí hodnotné vitamíny. | Předvařte si brambory předchozí den, abyste si mohli rychle vyrobit vlastní kaši. |
Mražené bramboráčky | Předsmažené (velmi tučné) a většinou nastavené pšeničnou moukou. | Pro přípravu použijte kvalitní rostlinný olej a jako přílohu zvolte místo sterilované raději čerstvou zeleninu. |
Mražená pizza | Vysoký obsah tuku, často obsahuje látky zvýrazňující chuť a aromata. | Přidejte si na pizzu čerstvé suroviny, například rajčata nebo rukolu. Nebo snězte jen polovinu a udělejte si k ní velký salát. |
Mražené pokrmy včetně omáček | Vysoký obsah nasycených mastných kyselin, často přidané izolované vitamíny. | Volte výrobky s vysokým podílem zeleniny a bez smetany |
Rybí tyčinky | Trojobal v pánvi nasákne tukem. | Raději je upečte v troubě bez tuku. Pečeť MSC garantuje udržitelný rybolov. |
Omáčky v tetrapaku, například bešamelová nebo holandská | Většinou mnoho ztužených tuků, látek zvýrazňujících chuť a konzervantů. | Vlastnoručně vyrobená omáčka znamená méně chemie a více chuti. |
Müsli tyčinky | Většinou podobné množství cukru jako čokoládové tyčinky apod. | Müsli tyčinky jsou sladkost, ne zdravá alternativa. Malý hlad zažeňte raději čerstvým ovocem nebo ořechy. |
Kategorie 4: těmto pokrmům se vyhýbejte
Nakonec uvádíme pokrmy, na jejichž vzniku se podílí víc chemiků než kuchařů. Ti umí zajistit, že například nějaký prášek chutná intenzivněji než čerstvá jahoda. Polévka v sáčku s názvem „brokolicový krém“ obsahuje jen stopové množství pravé brokolice. Ze zdravých látek obsažených v zelenině – vitamíny, minerální látky, sekundární rostlinné látky – už nic nezbylo.
Pokrm | Nachteil | Tipp |
Polévky v sáčku | Minimum přírodních surovin, zato mnohé přídavné látky jako zesilovače chuti, konzervanty a aromata. | Zdravá a rychlá alternativa: Vyrobte si polévkový základ ze zeleninového vývaru a podle chuti jej kombinujte s mraženou zeleninou a bylinkami. |
Salátový dresink v prášku | Umělá aromata a látky zesilující chuť. | Rychlá náhrada: 100 ml oleje, 50 ml octa a vody, po 10 g hořčice a medu. Dochutit solí a pepřem. Hotovo. |
Kompletní pokrmy, například roláda s omáčkou a bramborami | Vysoký obsah soli, mnohé přídavné látky pro zachování aromatu, konzervaci, konzistenci a vzhled. | Z hlediska požitku ani zdravotní prospěšnosti nelze srovnávat s originálem. Raději se jim vyhněte úplně. |
Ovocný jogurt | Vysoký podíl cukru, minimální množství ovoce, místo něj mnoho přídavných látek, především aromata | Použijte bílý jogurt a smíchejte s mraženým nebo sušeným ovocem. |
Instantní sladkosti jako mléčná rýže, pudink atd. | Velmi vysoký obsah cukru, prázdné kalorie, aromata. | Raději si např. mléčnou rýži uvařte sami a ochuťte třeba skořicí, javorovým sirupem nebo rozmixovaným lesním ovocem. |
(zobrazit tabulku jako pdf k uložení nebo vytisknutí)
Náš závěr: Uvařte si své vlastní hotové pokrmy! Když zrovna máte čas, uvařte víc, než potřebujete a zbytek zamrazte. Ve dnech, kdy nestíháte, můžete tyto porce rychle rozmrazit a vychutnat si své vlastní zdravé „hotovky“!