fbpx

Webová aplikace Vám ukáže, jak se stravuje Evropa

Co vlastně jíme celý den? O tom ví asi jen minimum lidí a ještě míň jich bude vědět, co konzumují druzí. Jedna webová aplikace (odkaz najdete na konci článku)  nám nyní poskytuje informace, jak se Češi stravují ve srovnání s jejich evropskými sousedy.

Zde jsou ty nejzajímavější poznatky: graf-spotřeba ovoce a zeleniny

Konzumace ovoce a zeleniny v Evropě – středozemní strava se nejvíce blíží doporučením

V konzumaci ovoce a zeleniny jsou Španělé jasně v čele. Se skoro 770 gramy za den jsou dobře zásobeni rostlinnými látkami, které udržují lidský organismus fit. Dobře je na tom se 424 gramy i Itálie, i když doporučená minimální denní dávka ovoce a zeleniny je o něco vyšší (zdroj: DGE – Deutsche Gesellschaft für Ernährung / Neměcká společnost pro výživu). Na chvostu žebříčku se naopak ocitly země jako Francie, Německo, Česká Republika a Velká Británie. V těchto zemích je celková konzumace ovoce a zeleniny příliš nízká. graf-spotřeba masa a masných výrobků

Maso a masné výrobky – velké rozdíly mezi státy, ale masa je u všech příliš

Dle Německé společnosti pro výživu se považuje za zdravou hranici pravidelná týdenní konzumace 300 až 600 gramů masa. To odpovídá 40 až 85 gramů na den. Tuto zdravou hranici však překračují všechny státy Evropské unie, které jsou uvedeny v aplikaci. ČR s denní konzumací 185 gramů masa denně nebezpečně překračuje zdravou hranici konzumace masa. V průměru jíme každý den o 100 gramů masa více, než je horní hranice zdravé konzumace – tolik přibližně váží dvě nožičky vídeňských párků. graf-průmyslově zpracované potraviny

Průmyslově zpracované potraviny – suverénně vede Německo

Na špičce v konzumaci průmyslově zpracovaných potravin je s velkým odstupem Německo. To Němci rozhodně nemohou brát jako úspěch. Každý Němec sní průměrně denně 74 gramů takto upravených potravin. To je asi tolik, jako kdyby byla každý čtvrtý den na jidelníčku mražená pizza. Na dalších místech je pak Španělsko a Česká republika. Určitě stojí za zmínku, že na opačném konci žebříčku jsou Velká Británie a Franice. Zdá se, že v těchto zemích průmyslově zpracované potraviny a hotová jídla nehrají ve stravě žádnou velkou roli. Že by si v těchto zemích lidé ještě sami vařili? graf-zdravi-lide

Aplikace nabízí také informace o evropském životním stylu

Kromě údajů o konzumaci jednotlivých skupin potravin jsou napínavá i data ohledně zdravotního stavu Evropanů. Například 78 % Britů a 75 % Španělů uvádí, že se subjektivně cítí být zdravými jedinci. Následují Finové a Francouzi těsně pod 70 %, dále pak Němci a Italové s 65 %. Nejhůře ze všech obyvatel EU se cítí Češi. mapa - předpokládaná délka života

Očekávaná délka života v Evropě – Španělsko a Itálie jsou na čele

Věděli jste, že lidé ve Španělsku a Itálii žijí v Evropě nejdéle? Obě tyto země jsou s průměrnými 82 roky na prvních místech žebříčku. Těsně za nimi je s 81,8 roky Francie, následuje ji Německo s 80,7 roky. V České republice je očekávaná průměrná délka života 77,7 roků. Na chvostu jsou Rumunsko, Bulharsko a pobaltské země. Máme tedy ještě docela dost času k tomu, abychom popřemýšleli o naší každodenní stravě.
O webové aplikaci How-european-are-you-App Aplikace byla vytvořena společností Qlik spolu s Dr. Pablem Calderonem Martinezem, docentem na Vysoké škole evropských studií na Kings College v Londýně. Data pro statistiky dodává EFSA (The EFSA Comprehensive European Food Consumption Database). Pokud byste se zajímali o další data nebo se chtěli informovat o jiných skupinách potravin, podívejte na anglickou verzi aplikace na adrese www.howeuropeanareyou.eu/full-app (Statistiky o výživě najdete v dolním zeleném poli: „How do Europeans eat and drink.“).
Obsah