Máte málo času na vaření, míchání a umývání nádobí? Pak jsou těstoviny z jednoho hrnce ideálním vynálezem pro Vás! Jeden hrnec, nekonečné možnosti…
Postup je jednoduchý a geniální. Místo abyste těstoviny a omáčku připravovali v různých pánvích a hrncích, uvaříte prostě vše společně v jednom velkém hrnci. Ušetříte tak nádobí a těstoviny navíc získají báječně aromatickou chuť. Během vaření totiž už mohou přijímat chutě a koření, které běžně bývají jen v omáčce.
A další příjemný vedlejší efekt: vše se vaří v jednom hrnci a nevyléváte žádnou vodu, proto v pokrmu zůstanou všechny vitamíny rozpustné ve vodě a minerální látky.
Možnosti kombinací, chutí a přísad jsou nekonečné. Ať už na italský způsob s těstovinami nebo gnocchi, odlehčeně se zeleninovými špagetami, na asijský způsob s rýžovými nudlemi nebo selsky s bramborami a kapustou – možností je nespočet a každý si vybere. Na internetu najdete mnoho receptů, česky pod pojmem „těstoviny z jednoho hrnce“, anglicky jako „One Pot Pasta“. Vyzkoušeli jsme pro Vás tento:
Ostré, krémové thajské karí z jednoho hrnce
Suroviny pro 2 osoby
1 konzerva | kokosového mléka (cca 500 ml) |
50 g | červené karí-pasty |
700 ml | zeleninového vývaru |
350 g | celozrnných těstovin linguine |
75 g | žampionů |
1 | rostlá červená paprika |
140 g | kukuřice |
1 | cibule |
na dochucení | sůl, pepř, lahůdková paprika, sojová omáčka, worchesterová omáčka, petrželka, olivový olej |
Cibuli nasekejte na drobno a osmahněte v hrnci na olivovém oleji. Přidejte rostlou papriku a žampiony, rovněž osmahněte.
Poté přidejte červenou karí-pastu (pozor, snadno se připaluje!).
Nyní přidejte kukuřici a okořeňte solí, pepřem a lahůdkovou paprikou. Podlijte zeleninovým fondem, dochuťte.
Tuto směs nechte krátce povařit a přidejte těstoviny. Zhruba v polovině doby vaření (po cca 5 minutách) se do hrnce přidává kokosové mléko. Jakmile jsou celozrnné linguine uvařené na skus (po cca 10 minutách), je pokrm hotový.
Kdo má rád pikantnější chutě, může dochutit sojovou a/nebo worchestrovou omáčkou. Petrželka podtrhne chuť a působí velmi ozdobně.
Dobrou chuť!