Pokud si musíme sami připravovat jídlo do práce nebo občerstvení na cestu, máme často dilema: dáme přednost zdravé a čerstvé stravě nebo se spokojíme s rychlým občerstvením a ušetříme si komplikace s přípravou vlastního jídla? Že je možné obojí, o tom Vás nyní rádi přesvědčíme.
Není úplně snadné připravit si čerstvý salát a bez úhony ho přepravit tak, aby byl k jídlu a ještě si zachoval čerstvost. Listové saláty totiž bývají po chvilce zvadlé, přidaná semínka změknou a kousky jablek zhnědnou. Hotové saláty ze supermarketu nejsou ale žádnou lepší a vhodnou alternativou, jak ukázaly nejrůznější testy kvality.
Geniálním a hezkým řešením jsou tedy tzv. „Mason Jar saláty“ – pojmenované podle názvu americké zavařovací sklenice. Do sklenice se šroubovacím uzávěrem postupně vrstvíme jednotlivé ingredience. Trik je v tom, že musíme dbát na správné pořadí těchto vrstev. Pak zůstanou všechny přísady dlouho čerstvé a křupavé.
1. krok
Připravenou salátovou zálivku nalijeme na dno sklenice. Tak si zajistíte, že ostatní přísady nezměknou a salátové listy nezvadnou.
2. krok
Druhou vrstvu ve sklenici vytvoříme ze sytých surovin, to jsou např. brambory, cizrna, kuskus nebo kukuřice. Těmto surovinám nijak neublíží přímý kontakt se zálivkou. Tato vrstva zároveň poslouží jako bariéra mezi dalšími vrstvami salátu a zálivkou.
3. krok
Na vrstvu sytých surovin nyní pokládáme vrstvy z dalších ingrediencí, jako jsou např. rajčata, papriky, okurky, mrkev nebo avokádo Čím pestřejší a rozmanitější přílohy zvolíme, tím bude salát zdravější a bude i hezky vypadat.
4. krok
Předposlední vrstvou by měly být listy salátu nebo eventuálně klíčky. Takto se listy salátu nepomačkají, nepřijdou do kontaktu se zálivkou a zůstanou dlouhou dobu čerstvé.
5. krok
Nakonec dáme do sklenice ty ingredience, které mají zůstat křupavé, např. oříšky nebo opražená semínka.
Před jídlem salát vyklopíme ze sklenice přímo na talíř. Zálivka se tímto způsobem rozlije po všech vrstvách Vámi připraveného salátu a ochutí je. Ten, kdo si chce salát vychutnat přímo ze sklenice, tak ji před servírováním překlopí dnem vzhůru, aby se zálivka mohla promísit se všemi ostatními vrstvami.
Rozhodně se nekladou žádné meze Vaší kreativitě a můžete si zvolit nejrůznější ingredience a koření. Jestli dáte přednost čerstvému jarnímu salátu s cizrnou, baby špenátem, ředkvičkami a hroznovým vínem nebo asijskému nudlovému salátu se sójovými klíčky, koriandrem a cukrovými hráškovými lusky, to je na vašem rozhodnutí. Tak jaký je Váš favorit?