Cholesterol? Na co byste si měli dávat pozor ve vaší stravě

„Často slyšíme, když se člověk vrátí od lékaře, kde podstoupil vyšetření krve: „Mám vysoký cholesterol!“  U někoho se hned bije na poplach, jakmile se jen řekne slovo cholesterol. Přitom cholesterol sám o sobě není vůbec špatný, protože existuje cholesterol tzv. dobrý a špatný. K čemu vlastně cholesterol slouží? Jak můžeme svým životním stylem působit proti vysoké hladině cholesterolu v krvi? A proč je vyvážená strava lepší než cholesterolová dieta? Na tyto otázky bychom Vám chtěli odpovědět následujícím článkem.

Cholesterol je důležitý pro život

Cholesterol je životně důležitý, protože tato látka podobná vosku přebírá v našem organismu důležité úkoly. Například se určujícím způsobem podílí na stavbě našich buněčných membrán, působí na mnohé látkové přeměny v mozku a zároveň je důležitou výchozí látkou při produkci žlučových kyselin. Je důležitý při trávení tuků, při tvorbě vitaminu D a některých hormonů.

Dobrý a špatný cholesterol

Abychom pochopili, proč je jeden cholesterol dobrý a druhý špatný, je nutné udělat si malý výlet do biochemie. Většinu cholesterolu si produkuje naše tělo samo, jen malou část přijímáme v potravě. Aby mohl být cholesterol transportován krví k místům svého působení, naváže se na bílkoviny rozpustné ve vodě.

Takto vzniklé lipoproteiny jsou k dispozici v nejrůznějších formách a nazývají se VLDL, LDL nebo HDL. Lipoproteiny VLDL a LDL (lipoproteiny o velmi nízké hustotě) řadíme mezi „špatné“ cholesteroly. Zatímco HDL (lipoproteiny o vysoké hustotě) představuje tzv. „dobrý“ cholesterol. Vysoké hodnoty VLDL a LDL mohou mít negativní vliv na naše zdraví a nesou s sebou vysoké riziko infarktu myokardu a mozkové mrtvice. Vysoké hodnoty HDL, vyvážený stav celkového cholesterolu a HDL cholesterolu v krvi je naopak zdraví prospěšné.

Vyvážená strava namísto cholesterolové diety

Nejrůznější opatření mohou významně přispět k normalizaci hladiny cholesterolu v krvi. Důležité je zvýšit podíl zdravého cholesterolu HDL v našem těle. Toho dosáhneme redukcí tělesné váhy, dostatkem pohybu a správným stravováním. Tímto docílíme nejen zvýšení podílu HDL lipoproteinů, ale snížíme tak i rizikové faktory některých onemocnění.

Středomořská strava, česnek a omega-3

Protože naše tělo potřebuje „dobrý“ cholesterol HDL, neměli bychom držet cholesterolovou dietu. Kromě dostatku pohybu a redukce váhy je smysluplné dbát především na vyváženou stravu, která dopomůže k optimální hladině cholesterolu v krvi. Připojujeme zde několik rad, jak můžete zvýšit hodnoty HDL:

Méně masité stravy a naopak více té rostlinné, jezte čerstvé ovoce a zeleninu: Masité pokrmy dodávají tělu velmi mnoho cholesterolu. Abychom se chránili před vysokými hodnotami cholesterolu, měli bychom jíst především rostlinnou stravu a používat rostlinné tuky. Dostatek ovoce, zeleniny a čerstvých bylinek zaručí přísun vitamínů a cenných druhotných rostlinných látek..

Pektin:na regulaci cholesterolu kladně působí i ovoce bohaté na pektin jako jsou např. jablka, hrušky a bobuloviny. Pektin na sebe váže kyseliny žlučové, což tělu signalizuje, že by mělo produkovat nové žlučové kyseliny, a těmi je obslouží cholesterol.

Česnek, medvědí česnek nebo cibule: alicin je účinná látka v česneku, která brání důležité enzymy syntézy cholesterolu. Sice nezvyšuje hladinu HDL, ale prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Alternativou k běžnému česneku může být i ten medvědí, který obsahuje tuto účinnou složku několikanásobně víc než jak je tomu u česneku asijského.

Vláknina: strava bohatá na vlákninu jako např. celozrnné produkty, luštěniny, kořenová a košťálová zelenina či běžný nebo indický sezam mohou dobře regulovat hladinu cholesterolu v krvi a zároveň pečují o zdraví střev.

Nenasycené mastné kyseliny: i ty hrají u cholesterolu podstatnou roli. Vlašské ořechy jsou bohaté na obsah nenasycených mastných kyselin, stejně jako mořské ryby, řepkový nebo olivový olej.

Zvyšují vajíčka cholesterol v krvi?

Poměrně dlouho se vycházelo z toho, že vajíčka mají negativně ovlivňovat hladinu cholesterolu v krvi. V šedesátých letech se dokonce vedlo několik kampaní, které varovaly, že konzumace vajíček zvyšuje cholesterol v krvi. Jde ale o pouhý mýtus, dnešní věda je v tomto mnohem chytřejší. Vědci z centra Biomedical Research v americkém státě Louisiana ve svém výzkumu 152 mužů a žen prokázali, že snídaně, skládající se ze dvou vajíček, neměla žádný účinek na hladinu cholesterolu v krvi! Dobrá zpráva, neboť vajíčka obsahují důležité vitamíny D, B a K, minerální látky a jod.

Čeho bychom se tedy měli zříci?

Měli bychom se zříci především stravy, která obsahuje příliš cukru a jednoduché sacharidy. Ty působí negativně na hladinu cukru i cholesterolu v krvi. Tyto látky se často vyskytují v hotových jídlech jako např. slazených jogurtech nebo ochucených müsli aj.
Pokud chcete mít v pořádku cholesterol, měli byste se obloukem vyhnout také uzeninám, ztuženým rostlinným tukům (margarínu), pečivu, neholdovat příliš velkému množství alkoholu a křupkám či jiným slaným pochutinám.
Ale čokoládě se vyhýbat nemusíte. Tedy pokud si dáte kousek hořké čokolády a 85 procentním obsahem kakaa. I to snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *